måndag 27 april 2009

Läxa till valpkusen: raspresentation av Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Bakgrund
Tollaren är den minsta retrieverrasen. Den är en mycket aktiv och krävande ras, men som med rätt stimulans och aktivering är en underbar hund att träna och ha roligt med.I Sverige är det en ganska ny ras, den första tollaren kom hit 1984. I hemlandet Canada har rasen dock funnits sedan 1600-talet.

Användning
Tollaren är, precis som alla andra retrievers en jakthund, och är framavlad för att apportera döda och skadade fåglar. Men Tollaren har en egenskap som de andra retrieverraserna saknar. Den ska också kunna locka fåglar inom skotthåll för jägaren. Det är detta som kallas för tolling eller tollande. Det innebär att den tollande hunden leker vid strandkanten eller inom skotthåll för jägaren. Fåglarna blir då intresserade av aktiviteten, och kommer närmre, vilket gör att jägaren mycket enklare kan skjuta sitt byte.

Men man måste inte jaga med en tollare för att den ska må bra. Givetvis är det viktigt att rasens egenskaper i bärande och vilja att apportera, men det finns också andra träningsformer som passar tollaren som handen i handsken. Rasen har till exempel haft stora framgångar inom lydnads- och brukssammanhang. Hundsporter som agility och flyball passar också en tollare bra.

Utseende
En tollare är alltid röd, men har ofta vita tecken. För mycket vitt, exempelvis i form av en ”krage” är diskvalificerande fel i utställning. Svansen är ofta yvig eftersom den är ett viktigt lockbete vid tollandet. Mankhöjden är 45-50 cm

Personlighet
En tollare är en självständig, envis och lättlärd hund. Som ägare till en tollare är det viktigt att vara konsekvent och tydlig, en tollare är tillräckligt smart för att annars använda sin intelligens till att utnyttja det till sin fördel. I arbetshänseende har den beskrivits ha drag av border collie - gemensamt skulle vara lyhördheten och vakenheten, smidigheten och följsamheten.

En tollare älskar allt vad fart heter. Den älskar också att bada och att apportera, gärna i kombination med varandra. En tollare är väldigt lojal om man uppfostrar den på rätt sätt. Därför är följande belöningar passande för en tollare: att få bada, apportera, vattenapportering, lek med leksak eller kontaktlek med människa.

Självklart går det bra med godis och kel också, men eftersom det är belöningar som har en lugnande effekt passar det bättre vid aktiviteter som inte kräver lika mycket tempo, typ lydnadsträning (alltså inte ex. agility eller flyball).

0 kommentarer: